Total Tayangan Halaman
Sabtu, 31 Desember 2011
ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΙΣΛΑΜΙΚΗ Προοπτική
(Έννοια Μελέτη και ιστορικότητα)
Εισαγωγή.
Τα ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων έγινε κέντρο των οικουμενικών ανθρωπίνων ανησυχία, από τα μέσα του εικοστού αιώνα. Μέχρι σήμερα, παραμένει η πραγματική θέματα σε μια ποικιλία από κοινωνικές εκδηλώσεις, πολιτική και οικονομία, σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. Μουσουλμάνοι σε όλο τον κόσμο, ως αναπόσπαστο μέρος της διεθνούς κοινότητας, έχει μια πραγματικά παγκόσμια προσοχή στο θέμα αυτό. Ως μια ομάδα ανθρώπων που έχουν κληρονομήσει μια πολύ πλούσια παράδοση του πολιτισμού, οι μουσουλμάνοι δεν ανταποκριθεί σε τυχόν ζητήματα που παραμένουν που αναπτύσσονται σε οποιαδήποτε ηλικία. Το Ισλάμ, όπως όλοι γνωρίζουμε, είναι μια δυναμική διδασκαλία. Πάντα ενθάρρυνε τους ανθρώπους να βρουν νέα πράγματα για τη βελτίωση της ανθρωπότητας. Από την ίδρυσή του, το Ισλάμ έχει δημιουργήσει ένα μεγάλο πολιτισμό Συνεισφορά Αυτό έχει εντοπίσει σε μεγάλο βαθμό το κακό στην ιστορία του ανθρώπινου πολιτισμού μέχρι την εποχή μας. Ομοίως, εισφορές, προκειμένου να αναγνωρίζουν και να σέβονται την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Δεν είναι υπερβολή όταν λέμε ότι το Ισλάμ είναι μια θρησκεία της ανθρωπότητας (θρησκεία της ανθρωπότητας).
Όταν Εμείς βήμα για την Κατανόηση του Ισλάμ σε μια προοπτική των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, πάντα θα είμαστε αντιμέτωποι με μια ακαδημαϊκή ερώτηση: αν το Ισλάμ δίνει εντολή σε αυτόν τον τομέα; Σε γενικές γραμμές, μπορούμε να απαντήσει που σίγουρα το Ισλάμ είναι μια θρησκεία μιας συνολικής, Επειδή το Κοράνι το οποίο είναι ένα σύνολο από θεία αποκάλυψη δοθεί Προφήτη Μωάμεθ είναι ένα βιβλίο που εξυπηρετεί »Δίνει κατευθύνσεις και επεξηγήσεις σχετικά με τις οδηγίες του (al- budgie) και διαφοροποίησης "η μεταξύ αλήθειας και σφάλματος (al-Furqan).
Ισλαμική Διδασκαλίες που μεταφέρεται από τον Προφήτη Μωάμεθ καλύπτει όλες τις πτυχές της ανθρώπινης ζωής, αν και για ορισμένους τομείς που μόλις έδωσε τους γενικούς τύπους μπορεί πάντα να σκεφτόμαστε, να σκεφτούν και να διαμορφωθούν για να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις της αλλαγής φορές. Επιπλέον, ο τρόπος διεξαγωγής των ισλαμικών διδασκαλίες που Ορθολογικότητα πάντα ενθάρρυνε τους ανθρώπους να σκέφτονται δημιουργικά, με βάση την πηγή του ισλαμικού διδασκαλίες, δηλαδή al-Quran και al-Hadith, πάντα θα ενθάρρυνε τους ανθρώπους να βρουν νέες ιδέες και νέες αντιλήψεις για να απαντήσετε στην προκλήσεις των καιρών. Το Κοράνι λέει η ίδια "που προσπαθεί να Earnest με τον τρόπο μας, τότε θα σε leadth στους δρόμους μας».
Τα θέματα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που συνδέονται στενά με μια αντίληψη του φιλοσοφικές σχολές σκέψης σχετικά με τα ανθρώπινα όντα. Μεταφυσική άποψη της ανθρώπινης διαφορά δημιουργεί διαφορές στην ανθρώπινη αντίληψη της προσωπικής και κοινωνικής ζωής των ανθρώπων. Μεταφυσική Παρά τις διαφορές αυτές έχουν ξεκινήσει εδώ και χιλιάδες χρόνια πριν, αλλά το πρόβλημα δεν ήταν πλήρως να απαντηθούν ικανοποιητικά. Οι άνθρωποι ακόμα ένα μεγάλο μυστήριο του κάθε ύπαρξη. Μέχρι τώρα, ειρωνικά, ότι ο άνθρωπος δεν έχουν ακόμη μια πλήρη κατανόηση και την εστίαση για αυτό. Ισλαμική Διδασκαλίες παρέχει επίσης μια βασική κατανόηση των ανθρώπων και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους, η οποία μέχρι σήμερα μια πηγή που ποτέ στεγνό κατά τη συζήτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τη σκοπιά της φιλοσοφίας και της επιστήμης.
Ως μια εμπειρική μελέτη για την περιγραφική ή αξιολογικές σκοπούς όμως, η συζήτηση για το Ισλάμ και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα να βρείτε ενδιαφέρον. Ωστόσο, η περιορισμένη πρόσβαση στην εμπειρική πραγματικότητα, το παρόν έγγραφο περιορίζεται στην ομιλία του Ισλάμ και ανθρώπινα δικαιώματα στο Ισλάμ το οποίο ερμηνεύεται ως ένα δόγμα. Έτσι, η ανάλυση σε αυτό το λόγο είναι πιο Φιλοσοφικής, αφαιρετικής, και συγκριτική.
Ανθρώπινα Δικαιώματα: Έννοια και ιστορικότητα.
Από τη σύγκριση διαφόρων ορισμών των δικαιωμάτων, μπορεί να ερμηνευθεί ως η αξία του ένας άνθρωπος θέλει να προστατεύσει τον εαυτό του, ώστε να μπορεί να διατηρήσει και να βελτιώσουν τη ζωή τους και να αναπτύξουν την προσωπικότητά του. Αυτό το δικαίωμα να εμπλακεί υποχρέωση, σε γενικές γραμμές Pls Επειδή γίνεται λόγος για τα δικαιώματα που έχει όλα αυτά απαιτείται, πρέπει να πληρούνται άλλα μέρη. Στην κοινότητα ένωση, είναι αδύνατο να μιλάμε για δικαιώματα, χωρίς να το συνδέει άμεσα με την υποχρέωση του άλλου προσώπου ή κόμματος.
Από μια σειρά από παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι υπό αξιολόγηση Αυτός. Δικαιώματα που περιλαμβάνονται στην έννοια λέξη ΠΟΥ ότι τα άτομα έχουν τέτοιο δικαίωμα είναι ένα πλήρες ανθρώπινο ον, χωρίς διάκριση της κατάστασης, την εθνικότητα, τα έθιμα, τη θρησκεία, τη φυλή ή το χρώμα του δέρματος, ακόμα και χωρίς να γνωρίζουν τη σχετικότητα της σημασίας Σύμφωνα με τον χρόνο και τον τόπο. Έτσι, τα ανθρώπινα δικαιώματα πρέπει να είναι ένα τόσο σημαντικό, κατά βάση, αναγνωρίζεται από όλους τους πολιτισμούς, και την απόλυτη καταξίωση.
Η συνειδητοποίηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο δυτικό πολιτισμό γεννήθηκε τον 17ο αιώνα και έως 18 μ.Χ. ως μια αντίδραση ενάντια στην απόλυτη βασιλείς των φεουδαρχών κατά του λαού Μπορούν εντολή, ή να προσλάβουν άτομα. Όπως μπορεί να δει κανείς στην ιστορία, η ανθρώπινη κοινωνία από την αρχαιότητα αποτελείται από δύο κύρια στρώματα: το κορυφαίο στρώμα, η μειοψηφία, η οποία έχει τα δικαιώματα? Και το κάτω στρώμα, το οποίο δεν είχαν δικαιώματα, αλλά μόνο υποχρεώσεις, έτσι ώστε να είναι συνοπτικές διαδικασίες αντιμετωπίζονται αυθαίρετα από την επιφανειακό στρώμα. Προσπάθειες, οι οποίες υλοποίηση πυροδότησε τη χάραξη και διακηρύξεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, Σύμφωνα με τα ιστορικά αρχεία των δικαιωμάτων του ανθρώπου εξελίχθηκε melalalui διάφορα στάδια. Ειδικά αυτό μπορεί να δει κανείς στην ιστορία της διοίκησης στην Αγγλία και τη Γαλλία. Δηλαδή με την αξιοσημείωτη επιτυχία του βρετανικού λαού αποκτούν ορισμένα δικαιώματα από το βασιλιά και η βρετανική κυβέρνηση, όπως περιγράφεται στα διάφορα Charters, όπως: Αναφορά των Δικαιωμάτων του 1628, το habeas corpus Πράξη του 1679 και την Διακήρυξη των Δικαιωμάτων το 1689 και την έκδοση της Διακήρυξης Δ des du Πολίτη το 1789 στη Γαλλία. Εκτός από τις παραπάνω δύο χώρες, Bill of Rights επίσης να παρουσιαστεί στην πολιτεία της Βιρτζίνια το 1776, η ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του κράτους του 13 στις Ηνωμένες Πολιτείες το 1789.
Μετά το τέλος του Α Παγκοσμίου Πολέμου και II έδρα των Ηνωμένων Εθνών και τα διεθνή ανθρώπινα δικαιώματα εξέδωσε δήλωση: την Οικουμενική Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στις 10 Δεκεμβρίου 1948, και ακολούθησε με το Σύμφωνο για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα και το Σύμφωνο του 1966 για τα Οικονομικά, Κοινωνική και Cultur Δικαιώματα το 1966 και το Προαιρετικό Πρωτόκολλο στη Σύμβαση αυτός για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα το 1966. Η τέταρτη διεθνή έγγραφα για τα ανθρώπινα δικαιώματα που συχνά αναφέρεται ως η Διεθνής Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Τα έγγραφα αυτά είναι κανονιστικά διεθνή μέσα για τα ανθρώπινα δικαιώματα πρέπει να γίνονται σεβαστά και να τηρούνται από όλα τα κράτη μέλη των Ηνωμένων Εθνών. Ακόμη και στο Σύμφωνο για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα το οποίο περιείχε διάφορα ανθρώπινα δικαιώματα δεν μπορεί να εφαρμοστεί σε εκτός από εξαιρετικές περιπτώσεις, όπως αν και. Μάλιστα, όλα τα δικαιώματα κατάσταση που θεωρείται η πεμπτουσία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων πρέπει να τηρούνται.
Η αναγνώριση και η προστασία των προσωπικών θέσεων σε μέσα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων δείχνει την έλλειψη προόδου στις αξίες και τους κανόνες που διέπουν τη σχέση της μεταξύ των χωρών. Για άλλη μια φορά ένα ανθρώπινο υποθέσεις δικαιωμάτων στη χώρα κάθε χώρα είχαν στραφεί προς τις σχέσεις και τη διεθνή τιμή, η οποία αποδεικνύεται από την έγκριση όλων των χωρών, τουλάχιστον, τα κράτη μέλη του ΟΗΕ κατά του δηλώσεις, συμβάσεις και διεθνή ανθρώπινα δικαιώματα Σύμφωνο.
Η Διακήρυξη των Ηνωμένων Εθνών μπορεί να διευκρίνιση σε τρεις κατηγορίες:
1. Ploitik τα ατομικά δικαιώματα και τα δικαιώματα, τα δικαιώματα της ισότητας / ελευθερίας από τη γέννησή τους (άρθρο 1), το δικαίωμα στη ζωή (άρθρο 3), το δικαίωμα να τύχει δικαστικής προστασίας ενώπιον του νόμου (άρθρο 6-8), δικαίωμα στην ανθρώπινη μεταχείριση (όχι αυθαίρετη ) την ολοκλήρωση της κοινωνικής τάξης (άρθρο 5, και 9-11), το δικαίωμα της ελεύθερης κυκλοφορίας, που ζητούν άσυλο σε άλλη χώρα, και να δημιουργήσουν μια εθνικότητα (άρθρο 13-15), το δικαίωμα να παντρεύονται και να δημιουργούν οικογένεια (άρθρο 16), το δικαίωμα ελεύθερης σκέψης, συνείδησης και θρησκείας (άρθρο 18-19), και το δικαίωμα του συνέρχεσθαι και του συνεταιρίζεσθαι (άρθρο 20-21).
2. Οικονομικά και κοινωνικά δικαιώματα (άρθρα 22-28), μεταξύ άλλων: το δικαίωμα στην εργασία και να αποκτήσουν μια αξιοπρεπή μισθό, το δικαίωμα στην ανάπαυση και να είναι δημιουργικοί, το δικαίωμα σε περιοδικές διακοπές με ένα (σταθερό) να κερδίζουν μισθούς, το δικαίωμα να απολαύουν επαρκούς βιοτικού επιπέδου, συμπεριλαμβανομένης της στέγασης και ιατρικές υπηρεσίες, το δικαίωμα απόκτησης της κοινωνικής ασφάλισης, δικαίωμα στην εκπαίδευση, και το δικαίωμα συμμετοχής σε πολιτιστικές δραστηριότητες.
2. Οικονομικά και κοινωνικά δικαιώματα (άρθρα 22-28), μεταξύ άλλων: το δικαίωμα στην εργασία και να αποκτήσουν μια αξιοπρεπή μισθό, το δικαίωμα στην ανάπαυση και να είναι δημιουργικοί, το δικαίωμα σε περιοδικές διακοπές με ένα (σταθερό) να κερδίζουν μισθούς, το δικαίωμα να απολαύουν επαρκούς βιοτικού επιπέδου, συμπεριλαμβανομένης της στέγασης και ιατρικές υπηρεσίες, το δικαίωμα απόκτησης της κοινωνικής ασφάλισης, δικαίωμα στην εκπαίδευση, και το δικαίωμα συμμετοχής σε πολιτιστικές δραστηριότητες.
3. Και συλλογικά δικαιώματα περιλαμβάνουν το δικαίωμα όλων των λαών στην αυτοδιάθεση, το δικαίωμα όλων των φυλών και εθνοτήτων να είναι απαλλαγμένοι από κάθε μορφής διάκρισης, το δικαίωμα των ανθρώπων να είναι ελεύθεροι από νεο-αποικιοκρατία (κεφάλαια 28-30).
Τα ανθρώπινα δικαιώματα των πιο πάνω, αν και η δήλωση των Ηνωμένων Εθνών, όπου ολόκληρο το έθνος από διάφορες γωνιές του κόσμου που συμμετέχουν, αλλά κατά γενική ομολογία προέρχεται από τον καρπό της σκέψης και τα παιδιά του δυτικού πολιτισμού.
Διακανονισμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ινδονησία μπορεί να διαπιστωθεί από τις διάφορες νομοθεσίες και κανονισμούς, ιδιαίτερα στο άνοιγμα και την Πράξη του κορμού του 1945 και της λοιπής νομοθεσίας είναι έξω από το 1945 Συντάγματος, όπως τα ανθρώπινα δικαιώματα που σχετίζονται με διαφορές στο Νόμο δεν. 14 του 1970 περί των διατάξεων του βασικού νόμου και της δικαστικής εξουσίας. 8 του 1981, περί Ποινικής Δικονομίας, και ούτω καθεξής. Αν και η σύλληψη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων μπορεί να δει σε Όχι. Διάταγμα Συμβουλευτική Συνέλευση του Λαού της Ινδονησίας .. II/MPR/1998 στις Γενικοί προσανατολισμοί της κρατικής πολιτικής (GBHN) και παρατίθενται στο τομέα του δικαίου των κατασκευών το οποίο ορίζει ότι:
"Ανθρώπινα Δικαιώματα και τη χάρη του Θεού Παντοδύναμος Δηλαδή τα βασικά δικαιώματα που είναι κατοχυρωμένες από τον Θεό στον άνθρωπο και περιλαμβάνουν: το δικαίωμα στην αξιοπρεπή διαβίωση, το δικαίωμα της θρησκείας και της λατρείας, σύμφωνα με τη θρησκεία τους, το δικαίωμα στην οικογένεια και την αναπαραγωγή μέσω του γάμου είναι νόμιμα , δικαίωμα να αναπτύξει, μεταξύ άλλων να πάρει μια εκπαίδευση, το δικαίωμα να αναζητεί, δικαιώματα ιδιοκτησίας, δικαίωμα στην ασφάλεια δικαίου και την ισότητα στο νόμο, τη δικαιοσύνη και την ασφάλεια, το δικαίωμα της έκφρασης, του συνεταιρίζεσθαι και του συνέρχεσθαι. "
Ιστορικό υπόβαθρο ορισμένων διαμόρφωση και διακηρύξεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων (δηλαδή: η προστασία της ατομικής ελευθερίας μπροστά από τον κανόνα των βασιλέων, φεουδαρχών ή το κράτος ή σε συγκέντρωση (Domina), και της ευαισθητοποίησης σχετικά με τη οντολογική δομή της Διακήρυξης του ΟΗΕ, καθώς και όπως την ιστορική συνείδηση των πολιτισμών που τον γέννησε, είναι δυνατή η αναγνώρισή μεγάλες karektaristik των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Δυτική προοπτικών εν όψει των ανθρωπίνων δικαιωμάτων μπορεί να λεχθεί ότι είναι antrophocentris, με την αντίληψη ότι οι άνθρωποι είναι θεωρηθεί ως το μέτρο της τα πάντα, γιατί είναι το σημείο στο κέντρο ή μείωση του όλες τις σκέψεις και τις πράξεις. προϊόντα από τη σκοπιά αυτού του antrhoposentris δεν είναι άλλο από το αυτόνομο άτομο.
Ισλάμ και ανθρώπινα δικαιώματα
Ισλαμική κοσμοθεωρία για τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν είναι να βγούμε από το Outlook για το καθεστώς και τη λειτουργία των Ανθρώπων. Οι άνθρωποι είναι πλάσματα του Θεού είναι τιμητική διάκριση (surah Al-Israa '/ 17: 70), (QS Al-Hijr/15 :28-29) και λειτουργικές (Surat al-An `am / 6: 165) και (Surat al- Ahzab / 33: 72). Από μια ιδανική ύπαρξη, οι άνθρωποι είναι που με το ιδανικό της ζωής, της ανθρώπινης ζωής που σε ένα πραγματικό (εμπειρική πραγματικότητα), ώστε να μπορεί να επαινεθεί ως λειτουργική. Σε αυτό το πλαίσιο, αναφέρθηκε στο χαλίφη, με επιτακτικούς όρους, η οποία επιτρέπεται, και όχι ως ηγεμόνας. Στο υποχρεωτικό χαρακτήρα των αξιότιμων και λειτουργία, οι άνθρωποι έχουν μόνο υποχρεώσεις προς τον Θεό (ως εκ τούτου, ο Θεός έχει μόνο τα δικαιώματα ΠΟΥ) για να συμμορφωθούν με τους νόμους της. Όλες αυτές οι υποχρεώσεις γίνονται εντολή (QS Al-Ahzab/33: 72), όπως η υλοποίηση της διαθήκης του με τον Θεό στην αρχή της δημιουργίας του (Surat At-Tawbah / 9: 111).
Αν και οι άνθρωποι έχουν την υποχρέωση να τον δημιουργό του, αλλά αυτές οι υποχρεώσεις, με τη σειρά τους, οδηγούν σε οποιαδήποτε δικαιώματα αναφορικά με τις σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων. Οι υποχρεώσεις έναντι πιστεύουν (Ενότητα του Αλλάχ), για παράδειγμα, Pls εφαρμοστεί σωστά, θα οδηγήσει στη συνειδητοποίηση των δικαιωμάτων που χαρακτηρίζουν τη σχέση μεταξύ των ανθρώπων, όπως η ισότητα των δικαιωμάτων, των δικαιωμάτων της ελευθερίας και της δικαιοσύνης. Ένας άνθρωπος αναγνωρίζει τα δικαιώματα των άλλων ανθρώπων Επειδή είναι η υποχρέωση που επιβάλλεται σ 'αυτόν για να υπακούσει το Θεό. Ως εκ τούτου, το Ισλάμ αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα με μια διαφορετική άποψη από τη Δύση, δεν είναι anthropocentris, αλλά είναι theocentris (συνειδητά στον Θεό, όπως το κέντρο της ζωής). Αφιέρωμα στον Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανθρώπινο ον, ως εκ τούτου, είναι μια μορφή της ποιότητας της θρησκευτικής συνείδησης είναι η συνείδηση του Θεού ως το κέντρο της ζωής. Προσπαθούμε συνέχεια να εξηγήσει τις βασικές έννοιες των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Ισλάμ προέρχεται από al-Quran και al-Hadith.
Προβολή του Κορανίου.
Τα ανθρώπινα δικαιώματα διασφαλίζονται από το Ισλάμ, όπως ορίζεται στο Κοράνι ως πηγή του ισλαμικού Διδασκαλία και τη βάση για τον άνθρωπο. Βασικά ανθρώπινα δικαιώματα που περιέχονται στο Κοράνι αποτελείται από:
α) Το δικαίωμα στην ασφάλεια ζωής. Στο Ισλάμ ένα πρόσωπο ιδιαίτερα σεβαστό ψυχή και την ύπαρξή του πρέπει να διατηρηθεί (HiFD al-Nafs), εκπροσωπήθηκαν ως λόγο του Θεού σε Surat Al-Κοράνι (Surat al-Isra '/ 15: 33) που επιτρέπεται για να σκοτώσει ανθρώπους Ακριβώς Επειδή Οι λόγοι είναι εκεί, για παράδειγμα qishas για πρόσωπα που έχουν καταδικασθεί για τη θανάτωση ένα άλλο πρόσωπο εκ προθέσεως.
β) την ασφάλεια των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας (Surat al-Baqara / 2: 181).
γ) Ασφάλεια και την ιερότητα της ιδιωτικής ζωής (QS An-nur/24: 27)
δ) το δικαίωμα να λάβει νομική δικαιοσύνη (Q.S.:)
γ) Ασφάλεια και την ιερότητα της ιδιωτικής ζωής (QS An-nur/24: 27)
δ) το δικαίωμα να λάβει νομική δικαιοσύνη (Q.S.:)
ε) Το δικαίωμα της άρνησης kezhaliman (Surat An-Nisa »/ 4: 148)
στ) Το δικαίωμα να εκτελέσει μια αλ-Αμρ αλ-bi ma'ruf wa al-nahyu «al-κακού, στην οποία περιλαμβάνει επίσης τα δικαιώματα της ελευθερίας της κριτικής (Surat al-A'raf / 7: 165 και Sura Al- Baqara / 2: 110).
ζ) Ελευθερία να συγκεντρώσει για χάρη της καλοσύνης και της αλήθειας. Η ελευθερία του συνέρχεσθαι που σχετίζονται με τα ανθρώπινα δικαιώματα στην επιστολή (στ), τα οποία στοχεύουν στην υποστήριξη της ma'ruf και να αποφευχθεί η κακά.
η) Δικαίωμα στην ασφάλεια της θρησκευτικής καταπίεσης. Υπάρχουν τόσα πολλά εδάφια του Κορανίου που απαγορεύει τον εξαναγκασμό, την καταπολέμηση κάθε άλλο Λόγω των θρησκευτικών διαφορών, ένα από τα οποία είναι (Πρότυπο Ευρωπαϊκό Ερωτηματολόγιο / 3: 100).
i) Το δικαίωμα να μην αποδεχθεί καμία ενέργεια χωρίς κανένα έγκλημα. Με άλλα λόγια πρέπει να θεωρείται μία αθώα, αν δεν έχει αποδειχθεί ένα έγκλημα.
ι) Το δικαίωμα στην ίση μεταχείριση λάβουν από το κράτος και κανένας δεν προτιμάται σε σχέση με τους άλλους (QS Al-Qashash/28: 4).
Εφαρμογή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Ισλάμ.
Ισλαμική Διδασκαλίες για τα ανθρώπινα δικαιώματα πάνω έχει πραγματωθούν στη ζωή bermasayarakat κατά το χρόνο του Προφήτη Μωάμεθ και των πρώτων τεσσάρων χαλίφηδων (τα τέσσερα πρώτα Χαλίφη), όπως υπονοείται σε ορισμένα από τα Sunnah και τις παραδόσεις των ακόλουθων τους καλύτερους φίλους.
1. Συμβουλές για τον Προφήτη Μωάμεθ σε μια γυναίκα που ήρθε να τον συμβουλευτείτε με την υποκίνηση του Οσάμα:
«Από Ο Urwa, από το« Aisha είπε ο Οσάμα ότι μια μέρα συμβουλεύει μια γυναίκα να έρθει στον Προφήτη. Ο Προφήτης είπε, «πώς πολλά έθνη, πριν να ήταν τα πρόσωπα που καταστράφηκαν πόρος επειδή ήταν τα πρόσωπα των πόρων καταδικάστηκε σε τις κατώτερες κοινωνικές τάξεις, αλλά όχι για την τιμωρία των μελών της ανώτερες τάξεις (η Pls Μπορούν να διαπράξει έγκλημα). Για όνομα του Θεού, ότι το χέρι του είναι η ζωή μου, αν η κόρη Fatima μου έκαναν, φυσικά έχω κόψει τα χέρια του »."
2. Έγκριση των διοδίων Προφήτη Μωάμεθ τους συντρόφους του:
"Στην περίπτωση του πολέμου του Badr, ο Προφήτης επέλεξε μια ξεχωριστή θέση θεωρείται σκόπιμο να επιτεθεί στον εχθρό. Ένα από τους συντρόφους του, Hubab Μπιν Mandhar, ζήτησε από τον Προφήτη, εάν η οποία προκάλεσε η επιλογή της συγκεκριμένης συγκεκριμένο σημείο επειδή προέρχεται από την αποκάλυψη του Θεού. Μου απάντησε όχι. Με αυτό Hubab Μπιν Mandhar κατόπιν να προτείνουν μια εναλλακτική θέση για να παραδώσει μια επίθεση ενάντια στον εχθρό, γιατί σύμφωνα με τη γνώμη του, ο τόπος ήταν στρατηγικά καλύτερο μέρος. Ο Προφήτης συμφωνηθέντα ».
3. Διαθήκη ο Προφήτης με χριστιανικές ομάδες Najran:
3. Διαθήκη ο Προφήτης με χριστιανικές ομάδες Najran:
"Από τον Προφήτη Μωάμεθ να Abu harith, της Najran επίσκοποι, ιερείς, μοναχοί, άνθρωποι που ζουν στις εκκλησίες τους και σκλάβους τους? Οιονεί θα είναι υπό την προστασία του Αλλάχ και τον προφήτη του, δεν ΠΟΥ απέρριψε ο επίσκοπος της επισκοπής του, δεν υπάρχει μοναχό από το μοναστήρι του, να απορριφθεί και δεν ιερέα για να απορριφθεί από τη θέση του, και δεν θα μεταβολή στα δικαιώματα που έχουν απολαύσει για πολύ καιρό.
4. Χαλίφης Αμπού Μπακρ Pls μήνυμα στέλνει η πρώτη αποστολή στη χώρα Sham:
"Να είστε εσείς να είναι δίκαιη. Μην σπάσει την πεποίθηση ότι θα ορκιζόταν. Μην κόβετε κάποιος. Μην σκοτώνουν παιδιά, άνδρες και γυναίκες. Ή κάψει φοίνικες, και δεν τα κομμένα δένδρα που παράγουν φρούτα. Μην σκοτώνουν τα πρόβατα, καμήλες, εκτός από τα βοοειδή ή μόλις φάει. Ίσως κάποτε θα συναντήσει ανθρώπους που έχουν εγκαταλείψει σε μοναστήρια, αφήστε τότε τους και τις δραστηριότητές τους σε ένα κράτος της ειρήνης. "
5. Οι αρχές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που κατοχυρώνονται στο Χάρτη του Προφήτη (Book of an-Nabi),
η οποία από κάποια κρατική συνταγματική εμπειρογνώμονες του νόμου θεωρείται το πρώτο γραπτό σύνταγμα στον κόσμο των ιστορικών εγγράφων σχετικά με τους βασικούς κανόνες εφαρμογής Medina ως κοινότητα υπό την ηγεσία του Προφήτη Μωάμεθ. Όταν η οποία αργότερα μετανάστευσε στην Yathrib Έγινε Medina, ο πληθυσμός της πόλης δεν είναι ομοιογενής. Τουλάχιστον υπάρχει μια ομάδα μουσουλμάνων, η οποία αποτελείται από δύο μέρη, δηλαδή η Αποδήμων και της Ανσάρ, μια ομάδα Εβραίων θρησκευτικών και αραβικές κοινότητες που αγκαλιάζουν παγανισμού.
Κατά την άφιξη στο Yathrib, ο Προφήτης καλείται αμέσως γεγονότα ασχολούνται με την ΠΟΥ διάφορες ομάδες της κοινότητας ήταν να ενωθούν σε μια νέα κοινότητα, που ονομάζεται Medina. Τώρα, μετά από κάποιο Secholar προβεί σε ενδελεχή μελέτη του κειμένου αυτού, μπορούν εύκολα να systematicaly αυτό το χάρτη σε 10 κεφάλαια και 47 άρθρα, στα οποία περιέχουν τύπους Σημαντικές για τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Το πιο σημαντικό ισχυρισμό που περιέχονται στον Χάρτη των Medina, η οποία είναι η αναγνώριση του πλουραλισμού της κοινωνίας, η οποία με τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις που είναι το ίδιο ανεξάρτητα από την προέλευση της θρησκείας. Κάθε ομάδα κοινότητα έχει αυτονομία, αλλά δεν έχουν την εξουσία να ασκεί έξω πρέπει να γίνει στο όνομα της Medina υπό την ηγεσία του Προφήτη ως μια ενιαία κοινότητα. Προφήτη Μωάμεθ διορίστηκε ως ο ηγέτης αυτής της κοινότητας, αλλά δεν γίνεται ένα αυταρχικό επειδή ο νόμος του Θεού πάνω από τα πάντα και ότι κάθε απόφαση που ελήφθη από την αρχή της διαβούλευσης. Χάρη στην εξαιρετικά πολύμορφη κοινωνία, στη συνέχεια, στο κοινοτικό δίκαιο Medina θεσπιστεί διαφόρων υποσυστημάτων. Κατά μία έννοια οι μουσουλμάνοι που υπόκεινται σε ισλαμικό νόμο, ενώ οι Εβραίοι είναι διέπεται από το δίκαιο και υπόκειται στους νόμους της ειδωλολατρικές συνήθειες.
Η ελευθερία άσκησης της θρησκείας από μόνη της εγγυάται στον Χάρτη του κειμένου Medina. Επειδή αυτό είναι, κατ 'αρχήν, τις θρησκευτικές πεποιθήσεις του Ισλάμ, υποστηρίζει ότι δεν μπορεί να εκτελεστεί κατά ενός προσώπου, αν και η προπαγάνδα πρέπει να εκτελεστεί. Δικαιώματα ιδιοκτησίας, τα δικαιώματα της ιδιωτικής ζωής, το δικαίωμα να εξασφαλίσει την ασφάλεια των ατόμων και των ομάδων είναι όλες οι εγγυημένες από τον Χάρτη, καθώς και το δικαίωμα να συμμετέχουν στην κοινοτική άμυνα, εάν δεχθούν επίθεση από μια ομάδα έξω από αυτό. Έτσι,
Συντελεστικός συμμετοχή στην οικονομική ζωή, κοινωνική και πολιτική είναι ανοιχτή σε όλους.
Παρά το γεγονός ότι τα έγγραφα που εκδίδονται από το Ισλάμ εξακολουθεί να υπάρχει και συντηρείται από Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο, αλλά εξακολουθεί να υπάρχει η παραδοχή ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα, θεωρείται σαν κάτι ξένο πολιτισμό από το θησαυροφυλάκιο των Μουσουλμάνων. Οι εν λόγω τεκμηρίου θα πρέπει να λυπόμαστε, δεδομένης της ακαδημαϊκής και πνευματικής αναφορές σε πολλές χώρες της Ανατολικής σημερινές κοινωνίες εξακολουθούν να αναφέρονται στο δυτικό κόσμο. Έτσι, δεν είναι περίεργο αν υπάρχει κριτική των διανοούμενων στην Ασία και την Αφρική, όπου ήταν τα πρόσωπα των πόρων κατηγόρησε ως «Δυτικοί στην Ανατολή". Ωστόσο, οι εξελίξεις στην ισλαμική κοινότητα σήμερα έχει δώσει νέα ελπίδα να κληρονομήσει την παράδοση της ιστορίας του ανθρώπινου πολιτισμού σε μια τίμια και ισορροπημένη. Η εκτίμηση αυτή έχει ως στόχο Σίγουρα όχι απλώς ικανοποιούν την πνευματική δίψα των μελετητών, επειδή το επόμενο βήμα είναι το πώς να απορροφήσει και να εφαρμόσει τις αξίες του ισλαμικού Διδασκαλίες στη ζωή της ανθρωπότητας στο Παίζοντας τις προκλήσεις των καιρών.
Διάφορα δυναμική την πάροδο του χρόνου και Διαλεκτική θίγουν τις θεμελιώδεις έννοιες των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ιδίως κατά την αξιολόγηση της εφαρμογής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε ένα έθνος. Αξιολόγηση της εφαρμογής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε μια χώρα, πρέπει να γίνει σε μια δίκαιη και αναλογική και να βασίζεται στην καλή πίστη, με την επίγνωση ότι το πρόβλημα αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό αγώνα της ανθρωπότητας. Όμως, είναι ανέντιμο και άδικο, αν κάνει το ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ως ένα εργαλείο για να κάνει-πολιτικές καταστολής έναντι των αναπτυσσόμενων χωρών και των νέων της χώρας, ιδιαίτερα στην Ασία και την Αφρική, για τους δικούς του λόγους, πόσο μάλλον να πραγματοποιηθεί με δύο μέτρα και σταθμά. Ακόμα χειρότερα, αν το ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων να χρησιμεύσει ως «επίθεση προπαγάνδας» για να επιτεθεί και να δυσφημίσουν ένα έθνος με απόκρυψη και συγκάλυψη έτσι ότι τα λάθη τους, δεν είναι επίθεση πρώτα.
Οι περισσότεροι από τους μουσουλμάνους θεωρήσει ότι το αποτέλεσμα της εφαρμογής διπλών μέτρων και σταθμών στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δεδομένου ότι η επέλευση ενός γεγονότος που είναι γνωστή ως τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου στη Νέα Υόρκη στις 11 Σεπτεμβρίου, 2001. Μπορούμε να κατανοήσουμε τον ισχυρισμό των διαφόρων μερών ότι ο πόλεμος κατά της τρομοκρατίας δεν απευθύνεται προς τους μουσουλμάνους, επειδή η τρομοκρατία μπορεί να γίνει από τους οπαδούς οποιασδήποτε θρησκείας σε αυτή τη γη. Αλλά οι αρνητικές πρόσβαση στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας που οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν τώρα έχουν σχεδιαστεί περισσότερο αισθητή από τους μουσουλμάνους σε σύγκριση με άλλες θρησκείες. Ως αποτέλεσμα, όχι σπάνια, τα ανθρώπινα δικαιώματα τους αγνοείται, ακόμα και παραβιάζονται αυθαιρέτως. Οι διάφορες μορφές της στάσης της προκατάληψης, του ρατσισμού, της ξενοφοβίας και της ισλαμοφοβίας τώρα φαίνεται να εμφανίζονται μεταξύ των εθνών και πάλι στην πολιτική. Το φαινόμενο αυτό συμβαίνει στη μέση είναι πολύ ειρωνικό το γεγονός ότι ακριβώς στις αρχές του αιώνα, γέννησε πολλές ελπίδες και ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η κυριαρχία των μέσων μαζικής ενημέρωσης είναι συχνά χρησιμοποιείται για να οικοδομήσουμε μια κακή αντίληψη των Μουσουλμάνων που ανίκανος να κάνει υποτίμηση και διευκρινίσεις κατά τη διάρκεια των ειδήσεων έτσι.
Για εμάς τους μουσουλμάνους της Ινδονησίας, είναι καθήκον και υποχρέωσή μας να δείξουμε στον κόσμο, ότι το Ισλάμ είναι μια θρησκεία της ειρήνης και της αγάπης που σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα, ωστόσο Αντιμετωπίζουμε τώρα το πικρό πραγματικότητες του αποπνικτικού. Είμαστε υποχρεωμένοι να συνειδητοποιήσουμε αυτό που επιβεβαιώθηκε από το Κοράνι που "εσείς είστε το καλύτερο για τους ανθρώπους (UMMA khairah) Αυτό Τονίζουμε για όλη την ανθρωπότητα Επειδή σας προσκαλούν πάντα τους ανθρώπους για το καλό και να απαγορεύει το κολάρο και να πιστεύουν στο Θεό »(surah Al 'Imran: 110). Ο αγώνας δεν ήταν εύκολος γιακά, μακρύ και βασανιστικό, όμως, οι μουσουλμάνοι δεν μπορούν ακόμα να αντιμετωπίσουν την πραγματικότητα της απόγνωσης Στις αρχές του νέου έτους, υπάρχει ακόμα ελπίδα να οικοδομήσουμε ένα καλύτερο μέλλον...
Το κάλυμμα.
Δικαιώματα μπορεί να ερμηνευθεί ως μια τιμή ένα πρόσωπο θέλει να προστατεύσει τον εαυτό του, ώστε να μπορεί να τον διατηρήσουν και να βελτιώσουν τη ζωή τους και να αναπτύξουν την προσωπικότητά του. Όταν δίνεται μια θεμελιώδη σωματίδια, είναι τόσο σημαντικό, θεμελιώδες, που αναγνωρίζεται από όλους τους πολιτισμούς, και την απόλυτη καταξίωση.
Μετά από να περάσει μια μακρά διαδικασία, η ευαισθητοποίηση έναντι των παγκοσμίων ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την 10 Δεκεμβρίου, 1948 με την υιοθέτηση από τη Διακήρυξη του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Η Διακήρυξη των Ηνωμένων Εθνών, επίσης, την προηγούμενη δηλώσεις, που αποσκοπούν στην προστασία της ατομικής ελευθερίας μπροστά από την βασιλική εξουσία, φεουδάρχες, ή χώρες που αυξάνεται θέση να κυριαρχήσουν και να αποκεντρωθούν. Ως εκ τούτου, οι δηλώσεις αυτές, τις οποίες το παιδί υποσημείωση στις δυτικού πολιτισμού, για να δείτε τα ανθρώπινα δικαιώματα στην προοπτική anthroposentris.
Μετά από να περάσει μια μακρά διαδικασία, η ευαισθητοποίηση έναντι των παγκοσμίων ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την 10 Δεκεμβρίου, 1948 με την υιοθέτηση από τη Διακήρυξη του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Η Διακήρυξη των Ηνωμένων Εθνών, επίσης, την προηγούμενη δηλώσεις, που αποσκοπούν στην προστασία της ατομικής ελευθερίας μπροστά από την βασιλική εξουσία, φεουδάρχες, ή χώρες που αυξάνεται θέση να κυριαρχήσουν και να αποκεντρωθούν. Ως εκ τούτου, οι δηλώσεις αυτές, τις οποίες το παιδί υποσημείωση στις δυτικού πολιτισμού, για να δείτε τα ανθρώπινα δικαιώματα στην προοπτική anthroposentris.
Τα ανθρώπινα δικαιώματα στο Ισλάμ κερδίζει έδαφος μέσω της διδασκαλίας των πιο μεγάλων, δηλαδή Tawheed (Ενότητα του Θεού). Ως εκ τούτου, τα ανθρώπινα δικαιώματα στο Ισλάμ θεωρείται στην προοπτική theosentris. Ωστόσο, το δόγμα του μονοθεϊσμού συνεπάγεται την αναγκαιότητα της αρχής της ισότητας, της αδελφοσύνης και της δικαιοσύνης η μεταξύ τους συνανθρώπους, καθώς και την αρχή της ανθρώπινης ελευθερίας. Η αρχή έχει γίνει το θεμέλιο για το σχηματισμό των πρώτων μουσουλμανικό πολιτισμό, έτσι τον ισλαμικό κόσμο Τοποθέτηση αρκετούς αιώνες πριν από τη δύση. Wallu a'lam bi al-shawab.
Σημειώσεις?
Izza Yusril Mahendra, «αντιλήψεις του Ισλάμ για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την Αδελφότητα", Εφημερίδα της Dirosah Islamiyah, 1, 2003.hal. 134-137
M.Timur.1987. Ένας διάλογος για το Ισλάμ και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Manusia.hal 20.
Σρι Sumantri M, Σκέψεις για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στην Ινδονησία, σ. 1-4
Altaf Gauhar, Op. Cit. αυτό. 16
Sheikh Syukat Hussain.1996. Mausia δικαιώματα στο Ισλάμ. Abdul Rahim ΣΟ Μετάφρασης, Λονδίνο: Insani Τύπου. Είναι. 59
Huzni Thoyyar. "Πολεμική Δικαιώματα ανθρώπινο ον, Πώς αντιλήψεις του Ισλάμ;", Voice Hidayatullah, X, Φεβρουάριος, 1998. αυτό. 72
Al-Bukhari, Sahih al-Bukhari, JUZ 15. Βιβλίο Hudud (Βηρυτός: Fikri Dar)
Altaf Gauhar, ed. 1978. Η πρόκληση του Ισλάμ. Λονδίνο: Ισλαμικό Συμβούλιο της Ευρώπης το Santosos της Φατάχ, του Ισλάμ και ανθρώπινα δικαιώματα. Ακαδημαϊκά, 03, 1993,19.
Το ίδιο. , Σ.. 14.
Το ίδιο. , Σ.. 14.
Izza Yusril Mahendra, Op. Cit. σ. 141
Το ίδιο. αυτό. 145
M.Timur.1987. Ένας διάλογος για το Ισλάμ και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Manusia.hal 20.
Σρι Sumantri M, Σκέψεις για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στην Ινδονησία, σ. 1-4
Altaf Gauhar, Op. Cit. αυτό. 16
Sheikh Syukat Hussain.1996. Mausia δικαιώματα στο Ισλάμ. Abdul Rahim ΣΟ Μετάφρασης, Λονδίνο: Insani Τύπου. Είναι. 59
Huzni Thoyyar. "Πολεμική Δικαιώματα ανθρώπινο ον, Πώς αντιλήψεις του Ισλάμ;", Voice Hidayatullah, X, Φεβρουάριος, 1998. αυτό. 72
Al-Bukhari, Sahih al-Bukhari, JUZ 15. Βιβλίο Hudud (Βηρυτός: Fikri Dar)
Altaf Gauhar, ed. 1978. Η πρόκληση του Ισλάμ. Λονδίνο: Ισλαμικό Συμβούλιο της Ευρώπης το Santosos της Φατάχ, του Ισλάμ και ανθρώπινα δικαιώματα. Ακαδημαϊκά, 03, 1993,19.
Το ίδιο. , Σ.. 14.
Το ίδιο. , Σ.. 14.
Izza Yusril Mahendra, Op. Cit. σ. 141
Το ίδιο. αυτό. 145
βιβλιογραφία
al-Bukhari.1978. Saheeh al-Bukhari, JUZ 15. Βηρυτός: Dar Fikri
Φατάχ Santoso, Ισλάμ και ανθρώπινα δικαιώματα. Ακαδημαϊκό ΙΧ (03, 1993)
Gauhar, Altafed. 1978. Η πρόκληση του Ισλάμ. Λονδίνο: Ισλαμικό Συμβούλιο της Ευρώπης το Santosos της Φατάχ, του Ισλάμ και ανθρώπινα δικαιώματα. Ακαδημαϊκό ΙΧ (03, 1993)
Sumantri, M Σρι Σκέψεις για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στην Ινδονησία
Mahendra, Yusril Izza.2003. "Αντιλήψεις του Ισλάμ για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την Αδελφότητα", Εφημερίδα της Dirosah Islamiyah, Τόμος 1 (Αρ. 1, 2003)
M.Timur.1987. Ένας διάλογος για το Ισλάμ και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.
Hussain, Sheikh Syukat. 1996. Mausia δικαιώματα στο Ισλάμ. Τζακάρτα: Gema Insani Τύπου.
Thoyyar, Huzni. 1998. "Πολεμική Δικαιώματα ανθρώπινο ον, Πώς αντιλήψεις του Ισλάμ;", Voice Hidayatullah, Χ, (Φεβρουάριος, 1998)
[1] Yusril Izza Mahendra, “Konsepsi Islam Tentang HAM dan Persaudaraan”, Jurnal Dirosah Islamiyah, 1, 2003.hal. 134-137
2 M.Timur.1987. Sebuah Dialog tentang Islam dan Hak Asasi Manusia.hal 20.
3 Sri Sumantri M, Refleksi HAM di Indonesia, hal 1-4
4 Altaf Gauhar,Op. Cit. hal. 16
5 Syekh Syukat Hussain.1996. Hak asasi Mausia Dalam Islam. Terjemahan Abdul Rahim C.N , Jakarta: Insani Press. Hal. 59
6 Huzni Thoyyar. "Polemik hak Asasi manusi, Bagaimana Konsepsi Islam?", Suara Hidayatullah, X, Februari, 1998. hal. 72
7 Al-Bukhari, Shahih al-Bukhari, Juz 15. Kitab Hudud (Bairut: Dar Fikri)
8 Altaf Gauhar, ed. 1978. The Challenge of Islam. London : Islamic Council of Europe dalam Fatah Santosos, Islam dan Hak Asasi Manusia. Akademika, 03, 1993.19.
9 Ibid. , hal. 14.
10 Ibid. , hal. 14.
11 Yusril Izza Mahendra, Op. Cit. hal.141
12 Ibid. hal. 145
Daftar Pustaka
al-Bukhari.1978. Shahih al-Bukhari, Juz 15. Bairut: Dar Fikri
Fatah Santoso, Islam dan Hak Asasi Manusia. Akademika IX ( 03, 1993)
Gauhar, Altafed. 1978. The Challenge of Islam. London : Islamic Council of Europe dalam Fatah Santosos, Islam dan Hak Asasi Manusia. Akademika IX ( 03, 1993)
Sumantri, M Sri Refleksi HAM di Indonesia
Mahendra,Yusril Izza.2003 .“Konsepsi Islam Tentang HAM dan Persaudaraan”, Jurnal Dirosah Islamiyah, Volume 1 (Nomor 1, 2003)
M.Timur.1987. Sebuah Dialog tentang Islam dan Hak Asasi Manusia.
Hussain, Syekh Syukat. 1996. Hak asasi Mausia Dalam Islam. Jakarta: Gema Insani Press.
Thoyyar, Huzni. 1998. "Polemik hak Asasi manusi, Bagaimana Konsepsi Islam?", Suara Hidayatullah, X, (Februari, 1998)
HAK ASASI MANUSIA DALAM PERSPEKTIF ISLAM
(Kajian Konsep dan Historisitas)
Pendahuluan.
Masalah HAM menjadi salah satu pusat perhatian manusia sejagat, sejak pertengahan abad kedua puluh. Hingga kini, ia tetap menjadi isu aktual dalam berbagai peristiwa sosial, politik dan ekonomi, di tingkat nasional maupun internasional. Kaum muslim di seluruh dunia, sebagai bagian integral dari masyarakat internasional, mempunyai perhatian sungguh-sungguh terhadap isu global ini. Sebagai kelompok masyarakat yang memiliki warisan tradisi peradaban yang sangat kaya, kaum muslim tidak pernah diam memberikan respon terhadap setiap isu penting yang berkembang dalam setiap zaman. Islam, seperti kita ketahui bersama, adalah ajaran yang dinamis. Ia selalu mendorong umatnya menemukan hal-hal baru demi kemajuan umat manusia. Sepanjang keberadaannya, Islam telah membangun peradaban besar yang sudah memberikan sumbangan yang sangat mementukan dalam sejarah peradaban umat manusia hingga ke zaman kita sekarang ini. Demikian pula sumbangannya dalam rangka mengakui dan menghormati harkat dan martabat manusia. Tidak berlebihan kiranya, jika kita mengatakan Islam adalah agama kemanusiaan (religion of humanity).
Ketika kita melangkah untuk memahami Islam dalam perspektif HAM, kita selalu akan dihadapkan pada pertanyaan akademis: apakah Islam memang memberikan pengajaran di bidang ini? Secara umum, kita tentu dapat menjawab bahwa Islam adalah agama komprehensif, karena al-Qur'an yang merupakan himpunan wahyu Ilahi yang disampaikan kepada Nabi Muhammad saw adalah kitab yang berfungsi "memberikan petujuk dan penjelas atas petunjuk itu (al-bayan) serta pembeda" antara kebenaran dengan kesalahan (al-furqan).
Ajaran-ajaran Islam yang disampaikan oleh Nabi Muhammad SAW mencakup keseluruhan aspek kehidupan manusiawi, walaupun untuk bidang-bidang tertentu ia hanya memberikan rumusan-rumusan umum yang senantiasa dapat dipikirkan, direnungkan dan diformulasikan untuk menghadapi tantangan perubahan zaman. Selain itu, corak rasionalitas ajaran Islam yang senantiasa mendorong umatnya untuk berpikir kreatif dengan berlandaskan kepada sumber ajaran Islam, yakni al-Qur'an dan al-Hadits, akan senantiasa mendorong umatnya menemukan gagasan-gagasan dan konsepsi baru untuk menjawab tantangan zaman. Al-Qur'an sendiri mengatakan "siapa berusaha dengan sungguh-sungguh di jalan Kami, maka Kami akan menunjukinya jalan-jalan Kami".
Persoalan HAM berkait erat dengan konsepsi filosofis dengan suatu aliran pemikiran tentang manusia.[1] Perbedaan pandangan metafisik terhadap manusia inilah yang melahirkan perbedaan konsepsi manusia tentang kehidupan pribadi dan sosial manusia. Meskipun perbedaan metafisik ini telah dimulai sejak ribuan tahun lalu, namun masalah itu belum sepenuhnya dapat terjawab dengan memuaskan. Manusia tetap saja menjadi misteri besar dari semua eksistensi. Hingga sekarang ironisnya, manusia sebenarnya belum mempunyai pemahaman utuh dan konfrehensif tentang dirinya. Ajaran-ajaran Islam juga memberikan dasar-dasar pemahaman tentang manusia dan hak-hak asasinya, yang sampai sekarang menjadi sumber yang tidak pernah kering dalam membahas hak-hak manusia baik dari sudut pandang filsafat ataupun ilmu pengetahuan.
Sebagai sebuah kajian empirik untuk tujuan deskriptif atau evaluatif sekalipun, diskursus tentang Islam dan Hak Asasi Manusia menemukan relevansinya. Walau demikian keterbatasan akses terhadap realitas empirik, makalah ini membatasi diri pada diskursus Islam dan Hak Asasi Manusia di mana Islam dimaknai sebagai ajaran. Dengan demikian, analisis dalam diskursus ini lebih bersifat filosofik, deduktif, dan komparatif.
Hak Asasi Manusia: Makna dan Historisitas.
Dari membandingkan beberapa definisi tentang hak, ia dapat dimaknai sebagai sesuatu nilai yang diinginkan seseorang untuk melindungi dirinya, agar ia dapat memelihara dan meningkatkan kehidupannya dan mengembangkan kepribadiannya.[2] Hak itu mengimplisitkan kewajiban, karena pada umumnya seseorang berbicara tentang hak manakala ia mempunyai tuntutan yang harus dipenuhi pihak lain. Dalam pergaulan masyarakat, adalah mustahil membicarakan tanpa secara langsung mengaitkan hak itu dengan kewajiban orang atau pihak lain.
Dari sejumlah hak-hak manusia itu ada yang dinilai asasi. Dalam kata asasi terkandung makna bahwa subjek yang memiliki hak semacam itu adalah manusia secara keseluruhan, tanpa membedakan status, suku, adat istiadat, agama, ras, atau warna kulit, bahkan tanpa mengenal kenisbian relevansi menurut waktu dan tempat. Dengan demikian, hak asasi manusia haruslah sedemikian penting, mendasar, diakui oleh semua peradaban, dan mutlak pemenuhannya.
Kesadaran akan hak asasi dalam peradaban Barat timbul pada abad ke-17 dan ke 18 Masehi sebagai reaksi terhadap keabsolutan raja-raja kaum feodal terhadap rakyat yang mereka perintah atau manusia yang mereka pekerjakan. Sebagaimana dapat diketahui dalam sejarah, masayarakat manusia pada zaman dahulu terdiri dari dua lapisan besar : lapisan atas, minoritas, yang mempunyai hak-hak; dan lapisan bawah, yang tidak mempunyai hak-hak tetapi hanya mempunyai kewajiban-kewajiban, sehingga mereka diperlakukan sewenang-sewenang oleh lapisan atas. Kesadaran itu memicu upaya-upaya perumusan dan pendeklerasian HAM, menurut catatan sejarah HAM berkembang melalalui beberapa tahap. Hal ini terutama dapat dilihat dalam sejarah ketatanegaraan di Inggris dan Prancis. Yaitu ditandainya dengan keberhasilan rakyat Inggris memperoleh hak tertentu dari raja dan pemerintahan Inggris yang dituangkan dalam berbagai piagam seperti: Petition Of Rights tahun 1628, Habeas Corpus Act tahun 1679 dan Bill Of Rights tahun 1689 serta dikeluarkannya Declaration des D du Citoyen tahun 1789 di Prancis.[3] Selain dua negara di atas, Bill Of Rights juga terjadi di negara bagian Virginia tahun 1776, deklarasi kemerdekaan 13 Negara Bagian Amerika Serikat tahun 1789.
Setelah berakhirnya perang dunia I dan II dibentuk PBB dan dikeluarkan pernyataan HAM internasional : Universal Declaration of Human Rights pada tanggal 10 Desember 1948, dan disusul dengan Covenant on Civil and Political Rights tahun 1966 dan Covenant on Economic, Social and Cultur Rights tahun 1966 dan Optional Protocol to he Covenant on Civil and Political Rights tahun 1966. Kempat dokumen HAM internasional sering disebut sebagai The International Bill Of Human Rights.
Dokumen-dokumen tersebut merupakan instrumen normatif HAM internasional yang harus dihormati dan dipatuhi oleh setiap negara anggota PBB. Bahkan dalam Covenant on Civil and Political Rights dimuat beberapa HAM yang penerapannya tidak dapat diperkecualikan meskipun dalam keadaan sabagai luar biasa. Apapun kedaaannya hak-hak yang dianggap sebagai intisari dari HAM harus tetap dihormati.
Adanya pengakuan dan perlindungan kedudukan pribadi dalam instrumen HAM tersebut menunjukkan adanya kemajuan dalam nilai dan norma yang mendasari hubungan antar negara. HAM yang dulu lebih merupakan urusan dalam negri masing-masing negara telah bergeser menjadi nilai dan hubungan internasional, yaitu dibuktikan dengan adanya persetujuan semua negara, setidak-tidaknya negara-negara anggota PBB terhadap deklarasi, konvensi dan konvenan HAM internasional.
Deklarasi PBB tersebut dapat diklasifakasikan dalam tiga katagori:
- Hak sipil dan hak ploitik, hak persamaan /kemerdekaan sejak lahir (pasal 1), hak untuk hidup (pasal 3), hak untuk memperoleh keadilan didepan hukum (pasal 6-8), hak untuk memperoleh perlakuan yang manusiawi (tidak sewenang-wenang) dalam penyelesain tertib sosial (pasal 5, dan 9-11), hak untuk bebas bergerak, mencari suaka ke negara lain, dan menetapkan suatu kewarganegaraan (pasal 13-15), hak untuk menikah dan membangun keluarga (pasal 16), hak untuk bebas berpikir, berkesadaran dan beragama (pasal 18-19), dan hak untuk berkumpul dan berserikat (pasal 20-21).
- Hak eknomi dan sosial (pasal 22- 28) antara lain; hak untuk bekerja dan memeperoleh upah yang layak, hak untuk beristirahat dan berkreasi, hak untuk mendapat liburan periodik dengan (tetap) mendapat upah, hak untuk menikmati standar hidup yang cukup, termasuk perumahan dan pelayanan medis, hak untuk memperoleh jaminan sosial, hak untuk memperoleh pendidikan, dan hak untuk berperan serta dalam kegiatan kebudayaan.
- Dan hak kolektif mencakup hak semua bangsa untuk menentukan nasibnya sendiri, hak semua ras dan suku bangsa untuk bebas dari segala bentuk diskrimainasi, hak masyarakat untuk bebas dari neo-kolonialisme (pasal 28-30).
Hak-hak asasi manusia di atas, walaupun merupakan dekalarasi PBB dimana seluruh bangsa dari pelbagai penjuru dunia terlibat, namun harus diakui berasal dari buah pemikiran dan anak peradaban barat.
Pengaturan HAM di Indonesia dapat dilihat dari berbagai peraturan perundang-undangan, khususnya dalam pembukaan dan batang tubuh Undang-undang Dasar 1945 serta peraturan perundangan lain diluar UUD 1945, misalnya HAM yang berhubungan dengan proses peradilan dalam UU No. 14 Tahun 1970 tentang ketentuan-ketentuan Pokok Kekuasaan Kehakiman dan UU No. 8 Tahun 1981 tentang KUHAP dan sebagainya. Sedangkan konsepsi HAM bangsa Indonesia dapat dilihat dalam ketetapan MPR No. II/MPR/1998 tentang Garis-garis Besar Haluan Negara (GBHN) dan tercantum dalam Bidang Pembangunan Hukum yang menyatakan bahwa :
"HAM sebagai anugrah Tuhan Yang Maha Esa adalah hak-hak dasar yang secara kodrati melekat pada diri manusia dan Meliputi : hak untuk hidup layak, hak memeluk agama dan beribadat menurut agama masing-masing, hak untuk berkeluarga dan memperoleh keturunan melalui perkawinan yang sah, hak untuk mengembangkan diri termasuk memperoleh pendidikan, hak untuk berusaha, hak milik perseorangan, hak memperoleh kepastian hukum dan persamaan kedudukan dalam hukum, keadilan dan rasa aman, hak mengeluarkan pendapat, berserikat dan berkumpul."
Dari latar historis beberapa perumusan dan dekalarasi HAM (yaitu: perlindungan terhadap kebebasn individu di depan kekuasan raja, kaum feodal atau negara yang domina atau tersentaralisasi), dan kesadaran ontologis tentang struktur deklarasi PBB, serta kesadaran historis tentang peradaban yang melahirkannya, dapatlah diidentifikasi karektaristik utama HAM. Perspektif Barat dalam melihat HAM dapat disebut bersifat antrhoposentris, dengan pengertian bahwa manusia dipandang sebagai ukuran bagi segala sesuatu karena ia adalah pusat atau ttitik tolak dari semua pemikiran dan perbuatan. Produk dari perspektif antrhoposentris ini tidak lain adalah individu yang otonom.
Islam dan Hak Asasi Manusia
Cara pandang Islam terhadap HAM tidak terelepas dari cara pandangnya terhadap status dan fungsi manusia. Manusia adalah makhluk Allah yang terhormat (Q.S. Al-Israa’/17 :70), (Q.S. Al-Hijr/15 :28-29) dan fungsional (Q.S. Al-An’aam/6 :165) serta (Q.S. Al-Ahzab/33 :72). Dari eksistensi ideal, manusia ditarik kepada kehidupan yang ideal, manusia ditarik pada kehidupan yang riil (realitas empirik) agar ia dapat terpuji sebagai makhluk yang fungsional. Dalam kaitan ini, ia disebut khalifah, dalam pengertian mandataris, yang diberi kuasa, dan bukan sebagai penguasa. Dalam satus terhormat dan fungsi mandataris ini, manusia hanya mempunyai kewajiban kepada Allah (karena itu, Allah semata yang mempunyai hak-hak) dengan cara mematuhi hukum-hukumnya. Semua kewajiban itu merupakan amanah yang diemban (Q.S. Al-Ahzab/33 :72), sebagai realisasi perjanjiannya dengan Allah pada awal mula penciptaannya (Q.S. At-Taubah/9 :111).
Walaupun manusia mempunyai kewajiban-kewajiban kepada penciptanya, namun kewajiban-kewajiban ini pada gilirannya menimbulkan segala hak yang berkaitan dengan hubungan antar sesama manusia. Kewajiban bertauhid (mengesakan Allah), misalnya, bila dilaksanakan dengan benar, akan menimbulkan kesadaran akan hak-hak yang berkaitan dengan hubungan antar sesama manusia, seperti hak perasamaan, hak kebebasan dan memperoleh keadilan. Seorang manusia mengakui hak-hak manusia lain karena hal itu merupakan kewajiban yang dibebankan kepadanya dalam rangka mematuhi Allah. Karena itu, Islam memandang hak asasi manusia dengan cara pandang yang berbeda dari Barat, tidak bersifat anthroposentris, tetapi bersifat theosentris (sadar kepada Allah sebagai pusat kehidupan).[4] Penghargaan kepada hak asasi manusi, dengan demikian, merupakan bentuk kualitas kesadaran keagamaan yaitu kesadaran kepada Allah sebagai pusat kehidupan. Dibawah ini kami mencoba memaparkan konsep dasar HAM dalam Islam yang bersumber dari al-Qur'an dan al-Hadis .
Pandangan Al-Qur'an.
HAM yang dijamin oleh Islam seperti yang diatur dalam al-Qur'an sebagai sumber dan dasar ajaran Islam bagi manusia.[5] HAM dasar terdapat dalam al-Quran terdiri dari :
a) Hak atas keselamatan jiwa. Dalam Islam jiwa seseorang sangat dihormati dan keberadaannya harus dipelihara (hifd al-nafs), sebagaiman firman Allah dalam al-Qur'an Surat (Q.S Al-Isra'/15 :33) yaitu membunuh orang hanya dibolehkan karena ada alasan yang benar, misalnya qishas bagi orang yang terbukti membunuh orang lain dengan sengaja.
b) Pengamanan hak milik pribadi (Q.S. Al-Baqarah/2 :181).
c) Keamanan dan kesucian kehidupan pribadi (Q.S. An-nur/24 :27)
d) Hak untuk memperoleh keadilan hukum (Q.S. :)
e) Hak untuk menolak kezhaliman (Q.S. An-Nisa'/4 :148)
f) Hak untuk melakukan al-amru bi al-ma'ruf wa al-nahyu 'an al-munkar, yang didalamnya juga mencakup hak-hak kebebasan memberikan kritik (Q.S. Al-A'raf/7 :165 dan Q.S. Al-Baqarah/2 :110).
g) Kebebasan berkumpul demi tujuan kebaikan dan kebenaran. Kebebasan berkumpul ini berkaitan dengan hak asasi pada huruf (f), yakni tujuan untuk menegakkan yang ma'ruf dan mencegah yang munkar.
h) Hak keamanan dari penindasan keagamaan. Banyak sekali ayat al-Qur'an yang melarang pemaksaan, saling bertikai karena perbedaan agama, salah satunya adalah (Q.S. Ali Imran/3 :100 ).
i) Hak untuk tidak menerima tindakan apapun tanpa ada kejahatan yang dilakukannya. Dengan kata lain seorang harus dianggap tidak bersalah, jika ia belum terbukti melakukan kejahatan.
j) Hak memperoleh perlakuan yang sama dari negara dan tidak melebihkan seseorang atas orang lain (Q.S. Al-Qashash/28 :4).[6]
Implementasi HAM dalam Islam.
Ajaran Islam tentang HAM di atas telah diaktualisasikan dalam kehidupan bermasayarakat pada zaman Nabi Muhammad saw dan Khulafaur Rasyidin (empat khalifah pertama) seperti tersirat dalam beberapa Sunnah dan tradisi sahabat berikut ini.
1. Petuah Rasulullah SAW kepada seorang wanita yang datang berkonsultasi kepadanya atas anjuran Usamah :
"Dari Urwah, dari 'Aisyah yang mengatakan bahwa Usamah suatu saat menganjurkan kepada seorang wanita untuk datang kepada Nabi. Nabi berkata, 'berapa bangsa sebelummu telah dihancurkan, karena mereka menjatuhkan hukuman kepada masyarakat kelas bawah, tetapi tidak menghukum anggota masyarakat kelas atas (pada waktu mereka melakukan tindak kejahatan). Demi Tuhan yang ditangan-Nya terletak kehidupanku, andaikata anak perempuanku Fatimah melakukannya, tentu saya potong tangannya'."[7]
2. Persetujuan Rasulullah SAW kepada para sahabatnya:
"Dalam peristiwa perang badar, Nabi memilih suatu tempat khusus yang dianggap pantas untuk menyerang musuh. Salah seorang sahabatnya, Hubab bin Mandhar, bertanya kepada Nabi, apakah yang menyebabkannya memilih tempat khusus itu karena berasal dari wahyu Tuhan. Nabi menjawab tidak. Dengan ucapan itu Hubab bin Mandhar lantas mengajukan suatu tempat alternatif untuk memberikan serangan terhadap musuh, karena menurut anggapannya, tempat itu secara strategis lebih baik tempatnya. Nabi menyetujuinya".[8]
3. Perjanjian Rasulullah dengan golongan Kristen Najran :
"Dari Muhammad Sang Nabi kepada Abu Harist, uskup Najran, pendeta-pendeta, rahib-rahib, orang-orang yang hidup di gereja-gereja mereka dan budak-budak mereka; semunya akan berada dibawah lindungan Allah dan nabinya; tidak ada uskup yang diberhentikan dari keuskupannya, tidak ada rahib yang yang akan diberhentikan dari biaranya dan tidak ada pendeta yang akan diberhentikan dari posnya, dan tidak akan terjadi perubahan dalam hak-hak yang mereka telah nikmati sejak lama.[9]
4. Pesan Khalifah Abu Bakar ketika mengirim ekspedisi pertama ke negri Syam:
"Hendaklah kamu bersikap adil. Jangan patahkan keyakinan yang telah kamu ikrarkan. Jangan memenggal seseorangpun. Jangan bunuh anak-anak, laki-laki dan perempuan. atau membakar pohon-pohon kurma, dan jangan tebang pohon-pohon yang menghasilkan buah-buahan. Jangan bunuh domba-domba, ternak-ternak atau unta-unta, kecuali untuk sekedar dimakan. Mungkin sekali kamu akan bertemu dengan orang-orang yang telah mengundurkan diri ke dalam biara-biara, maka biarkan mereka dan kegiatan mereka dalam keadaan yang damai."[10]
5. Prinsip-prinsip hak asasi manusia yang termaktub di dalam Piagam Nabi (Kitab an-Nabi) yang oleh beberapa ahli hukum tata Negara dianggap sebagai konstitusi tertulis pertama di dunia yakni dokumen historis tentang aturan-aturan dasar penyelenggraan Madinah sebagai sebuah komunitas dibawah kepemimpinan Nabi Muhammad saw. Ketika hijrah ke Yatsrib yang kemudian menjadi Madinah, penduduk kota itu tidaklah homogen. Paling tidak terdapat kelompok kaum muslimin, yang terdiri dari dua bagian, yakni Muhajirin dan Anshar, kelompok keagamaan Yahudi dan kelompok masyarakat Arab yang menganut Paganisme.
Setibanya di Yatsrib, Nabi segera mengadakan fakta kesepakatan bersama dengan kelompok-kelompok masyarakat yang hetrogen itu untuk menyatukan mereka ke dalam komunitas baru, yang dinamakan dengan Madinah. Sekarang setelah beberapa serjana melakukan studi yang mendalam terhadap teks ini, mereka dengan mudah mensistematikan piagam ini menjadi 10 Bab dan 47 Pasal, yang di dalamnya memuat rumusan-rumusan penting tentang hak asasi manusia.[11]
Penegasan yang terpenting yang termaktub dalam Piagam Madinah yaitu pengakuan terhadap pluralitas masyarakat, yang dalam hak-hak dan kewajiban adalah sama tanpa membedakan asal-usul agama. Tiap-tiap kelompok masyarakat memiliki otonomi ke dalam, tetapi tidak mempunyai kewenangan untuk melakukan hubungan ke luar yang harus dilakukan atas nama Madinah di bawah kepemimpinan Rasulullah saw sebagai kesatuan komunitas. Nabi Muhammad diangkat sebagai pemimpin komunitas ini, tetapi beliau tidaklah menjadi seorang autokrat karena hukum Tuhan diatas segala-galanya dan setiap pengambilan keputusan dilakukan dengan prinsip musyawarah. Karena masyarakatnya sangat majemuk, maka dalam komunitas Madinah diberlakukan berbagai subsistem hukum. Dalam arti kaum muslimin tunduk kepada hukum Islam, sementara kaum Yahudi tunduk kepada hukum Taurat dan penganut paganisme tunduk kepada hukum adat mereka.
Kebebasan menjalankan ibadah keagamaan dengan sendirinya dijamin dalam teks Piagam Madinah. Hal ini disebabkan karena pada prinsipnya Islam menegaskan bahwa keyakinan keagamaan tidak dapat dipaksakan terhadap seseorang, meskipun dakwah wajib dijalankan. Hak milik, hak kebebasan pribadi, hak untuk mendapat jaminan keselamatan pribadi dan kelompok semuanya dijamin dalam piagam, demikian pula hak untuk ikut serta dalam pembelaan komunitas, jika diserang oleh kelompok diluarnya. Dengan demikian, partisipasi dalam penyelenggaraaan kehidupan ekonomi, sosial dan politik terbuka bagi semua orang.
Meskipun dokumen-dokumen yang diwariskan oleh Islam tetap ada dan tetap terpelihara oleh jutaan kaum di seluruh dunia, namun masih saja terdapat anggapan bahwa hak asasi manusia, dianggap seolah-olah sesuatu yang asing dari khazanah peradaban kaum Muslimin. Anggapan seperti itu patut kita sesali, mengingat rujukan akademis dan intelektual di banyak masyarakat Timur hingga sekarang tetap mengacu ke dunia Barat. Sehingga tidak mengherankan jika timbul kritik terhadap kaum intelektual di Asia dan Afrika, dimana mereka dituduh sebgai "orang Barat di negeri Timur". Namun perkembangan yang terjadi dalam masyarkat Islam sekarang ini telah memberikan harapan baru untuk mewarisi tradisi sejarah peradaban umat manusia secara jujur dan berimbang. Penilain seperti itu tentu bukan dimaksud sekedar memenuhi dahaga intelektual kaum cendikiawan, karena langkah selanjutnya adalah bagaimana menyerap dan mengimplementasikan nilai-nilai ajaran Islam itu kedalam kehidupan umat manusia dalam mengadapi tantangan zaman.
Seiring berjalannya waktu berbagai dinamika dan dialektika mempengaruhi konsep asasi dari hak asasi manusia, terutama dalam penilaian penerapan hak asasi manusia pada suatu bangsa. Penilaian terhadap pelaksanaan hak asasi manusia di suatu negara, hendaklah dilakukan secara jujur dan proporsional serta dilandasi oleh iktikad yang baik, dengan kesadaran bahwa masalah ini adalah perjuangan kemanusiaan yang sangat penting. Tetapi, adalah tidak jujur dan tidak adil, jika menjadikan isu hak asasi manusia sebagai alat untuk melakukan penekanaan politik terhadap negara-negara berkembang dan negara baru, khususnya di Asia dan Afrika, untuk kepentingan diri sendiri, apalagi dilakukan dengan standar ganda. Lebih buruk lagi jika isu hak asasi manusia dijadikan sebagai “offensif propoganda” untuk menyerang dan memojokkan satu bangsa sambil menyembunyikan dan menutupi kesalahan yang mereka lakukan agar mereka tidak diserang lebih dahulu.[12]
Kebanyakan kaum Muslimin merasakan akibat penerapan standar ganda dibidang hak asasi manusia, sejak terjadinya peristiwa yang disebut sebagai serangan kaum teroris terhadap gedung World Trade Center di New York pada tanggal 11 September 2001. Kita dapat memahami penegasan berbagai pihak bahwa perang melawan teroris bukanlah ditujukan kepada kaum Muslimin, karena terorisme dapat dilakukan oleh pemeluk agama apa saja di muka bumi ini. Namun akses negatif terhadap perang terhadap terorisme yang dirancang Amerika Serikat itu kini lebih banyak dirasakan oleh kaum Muslimin dibandingkan dengan pemeluk agama lain. Akibatnya, tidak jarang hak asasi manusia mereka abaikan, bahkan dilanggar secara sewenang-wenang. Berbagai bentuk sikap prejudis, rasialis, xenophobia dan Islamophobia kini seakan-akan muncul lagi dalam percaturan politik antar bangsa. Fenomena ini sangat ironis terjadi di tengah abad yang justru di awal kelahirannya memberikan banyak harapan terhadap penghormatan dan penegakan hak asasi manusia. Dominasi pemberitaan media massa sering pula dimanfaatkan untuk membangun persepsi buruk terhadap umat Islam yang tidak berdaya melakukan bantahan dan klarisifikasi atas berita-berita seperti itu.
Bagi kita Muslimin Indonesia, adalah tugas dan kewajiban kita untuk menunjukkan kepada dunia, bahwa Islam adalah cinta damai dan agama yang menghormati hak asasi manusia, betapapun kini kita menghadapi kenyataan-kenyataan pahit yang menyesakkan dada. Kita berkewajiban merealisasikan apa yang ditegaskan oleh al-Qur’an bahwa "kalian adalah sebaik-baik umat (khairah ummah) yang kami tonjolkan kepada semua umat manusia karena kalian selalu mengajak manusia kerah kebaikan dan mencegah kemungkaran dan kalian beriman kepada Allah’ (Q.S Ali Imran : 110). Perjuangan kerah itu memang tidak mudah, panjang dan berliku-liku. Namun kaum Muslimin tetap tidak boleh putus asa menghadapi segala kenyataan. Di awal tahun baru ini, masih ada secerca harapan untuk membangun hari depan yang lebih baik.
Penutup.
Hak dapat dimaknai sebagai suatu nilai yang diinginkan seseorang untuk melindungi dirinya, agar ia dapat ia memelihara dan meningkatkan kehidupannya dan mengembangkan kepribadiannya. Ketika diberi imbuhan asasi, maka ia sedemikian penting, mendasar, diakui oleh semua peradaban, dan mutlak pemenuhannya.
Setelah melalui proses yang panjang, kesadaran akan hak asasi manusia mengglobal sejak 10 Desember 1948 dengan ditetapkannya oleh PBB Deklarasi tentang Hak Asasi Manusia. Deklarasi PBB ini, juga deklarasi-deklarasi sebelumnya, dirancang untuk melindungi kebebasan individu di depan kekuasaan raja, kaum feodal, atau negara yang cenderung dominan dan terdesentralisasi. Karena itu, deklarasi-deklarasi tersebut, yang nota bene anak peradaban Barat, melihat hak-hak asasi manusia dalam perspektif anthroposentris.
Hak-hak asasi manusia memperoleh landasan dalam Islam melalui ajarannya yang paling utama, yaitu Tauhid (mengesakan Tuhan). Karena itu, hak-hak asasi manusia dalam Islam lebih dipandang dalam perspektif theosentris. Walau demikian, ajaran tauhid tersebut berimplikasi pada keharusan prinsip persamaan, persaudaraan dan keadilan antar sesama manusia, dan prinsip kebebasan manusia. Prinsip tersebut telah menjadi landasan bagi pembentukan peradaban masyarakat Muslim awal, sehingga menempatkan dunia Islam beberapa abad di depan barat. Wallu a'lam bi al-shawab.
Catatan;
[1] Yusril Izza Mahendra, “Konsepsi Islam Tentang HAM dan Persaudaraan”, Jurnal Dirosah Islamiyah, 1, 2003.hal. 134-137
[5] Syekh Syukat Hussain.1996. Hak asasi Mausia Dalam Islam. Terjemahan Abdul Rahim C.N , Jakarta: Insani Press. Hal. 59
[6] Huzni Thoyyar. "Polemik hak Asasi manusi, Bagaimana Konsepsi Islam?", Suara Hidayatullah, X, Februari, 1998. hal. 72
[8] Altaf Gauhar, ed. 1978. The Challenge of Islam. London : Islamic Council of Europe dalam Fatah Santosos, Islam dan Hak Asasi Manusia. Akademika, 03, 1993.19.
Daftar Pustaka
al-Bukhari.1978. Shahih al-Bukhari, Juz 15. Bairut: Dar Fikri
Fatah Santoso, Islam dan Hak Asasi Manusia. Akademika IX ( 03, 1993)
Gauhar, Altafed. 1978. The Challenge of Islam. London : Islamic Council of Europe dalam Fatah Santosos, Islam dan Hak Asasi Manusia. Akademika IX ( 03, 1993)
Sumantri, M Sri Refleksi HAM di Indonesia
Mahendra,Yusril Izza.2003 .“Konsepsi Islam Tentang HAM dan Persaudaraan”, Jurnal Dirosah Islamiyah, Volume 1 (Nomor 1, 2003)
M.Timur.1987. Sebuah Dialog tentang Islam dan Hak Asasi Manusia.
Hussain, Syekh Syukat. 1996. Hak asasi Mausia Dalam Islam. Jakarta: Gema Insani Press.
Thoyyar, Huzni. 1998. "Polemik hak Asasi manusi, Bagaimana Konsepsi Islam?", Suara Hidayatullah, X, (Februari, 1998)
Langganan:
Postingan (Atom)